Vitaliteitscoach – Wat is dit en heb ik het nodig?

//

Wat is een vitaliteitscoach

De Vitaliteitscoach is een innovatief gezondheidscoachingsmodel dat is ontworpen om cliënten te ondersteunen bij het bereiken van een optimaal fysiek, emotioneel en mentaal welzijn.

Wat doet een vitaliteitscoach

Een Vitaliteitscoach werkt met individuen en koppels om hen te voorzien van geïndividualiseerde strategieën en praktische hulpmiddelen om duurzame verbeteringen in hun gezondheid en welzijn te bereiken. Een Vitaliteitscoach biedt ook voortdurende ondersteuning en begeleiding om deze positieve veranderingen op de lange termijn vol te houden.

Verschil tussen een leefstijlcoach en vitaliteitscoach

Een lifestyle coach helpt je het leven vollediger te leven door bewustzijn en begrip van jezelf en je relatie met anderen en de wereld om je heen op te bouwen. Dit wordt gedaan door middel van coaching sessies die zich richten op persoonlijke ontwikkeling en groei. Een lifestyle coach werkt ook met cliënten om hen te helpen balans te vinden in hun leven, opties voor verandering te verkennen en positieve gewoonten te creëren.

Een vitaliteitscoach richt zich op het helpen ontwikkelen van uw fysieke gezondheid en welzijn. Vitaliteitscoaches kunnen individueel of in groepsverband werken en zijn opgeleid om cliënten te ondersteunen bij het maken van gezonde keuzes en het verbeteren van hun voedings- en bewegingspatroon.

Voordelen voor jou

Een Vitaliteitscoach werkt niet alleen met u samen om de beste resultaten te behalen, maar brengt ook regelmatig verslag uit om u op de hoogte te houden van uw vorderingen.

Wie is een vitaliteitscoach

Vitaliteitscoaches zijn hoogopgeleide beoefenaars, die gespecialiseerd zijn in het helpen van mensen om zich bewust te worden van de impact die ze hebben op hun leven en nieuwe vaardigheden te leren om met eventuele uitdagingen om te gaan. Zij helpen u de vaardigheden en kennis te ontwikkelen die u nodig heeft om uw leven in eigen hand te nemen en te genieten van de voordelen van een gezond, gelukkig en voldaan leven.

Een VitaliteitsCoach is iemand die u helpt uitmuntendheid te bereiken op alle gebieden van uw leven. Van het verbeteren van uw gezondheid en conditie tot het aanleren van nieuwe vaardigheden, het ontdekken van manieren om met stressvolle situaties om te gaan, het vergroten van uw zelfvertrouwen en het opbouwen van sterke relaties, een Vitaliteitscoach kan u helpen uw leven te transformeren.

Coachen en gedragsverandering

Coaching is een krachtig instrument voor gedragsverandering. Indien effectief gebruikt, kan coaching individuen en organisaties helpen complexe situaties te navigeren, prestaties te verbeteren, vaardigheden te ontwikkelen, en persoonlijke doelen te bereiken.

De sleutel tot effectieve coaching is het creëren van een omgeving waarin cliënten zich veilig en gesteund voelen terwijl ze leren hoe ze nieuw gedrag kunnen toepassen.

Drie belangrijke kenmerken waar een coach rekening mee moet houden

 • Empathie
  Empathie stelt coaches in staat om op emotioneel niveau contact te maken met cliënten. Dit helpt hen om de emoties en motivaties van cliënten te begrijpen, wat hen meer inzicht geeft in waarom cliënten handelen zoals ze doen.
 • Zelfbewustzijn
  Zelfbewustzijn is een ander belangrijk kenmerk van een coach. Een coach is zich bewust van zijn eigen emoties, gedachten en gevoelens. Dit bewustzijn stelt hem in staat de dynamiek van zijn relatie met cliënten beter te begrijpen en feedback te geven die positieve verandering ondersteunt.
 • Mindfulness
  Mindfulness is een vierde essentiële eigenschap van een coach. Het gaat om aandacht voor het huidige moment, zowel intern (in het individu) als extern (in relatie tot de situatie). Dit helpt coaches bij het herkennen van en reageren op de behoeften en zorgen van hun cliënten.

Waar helpt een vitaliteitscoach je mee?

 • Een vitaliteitscoach helpt je uit te vinden wat je echt wilt in het leven en hoe je dat kunt bereiken.
 • Een vitaliteitscoach helpt u uw passie te vinden en te ontdekken wat u het gevoel geeft dat u leeft.
 • Vitaliteitscoaches leren je hoe je je sterke en zwakke punten kunt identificeren en geven je handvatten om ze te overwinnen.
 • Ze helpen je je potentieel te verkennen en je doel te ontdekken.
 • Ze helpen je in contact te komen met je waarden en je persoonlijke stijl te ontwikkelen.
 • Ze helpen je bewuster te worden van jezelf en je relaties.
 • Ze helpen je een leven te creëren dat het waard is om geleefd te worden.

Hoe vind je een vitaliteitscoach die bij je past?

Wanneer je op zoek gaat naar een vitaliteitscoach die voor jou werkt, zijn er een aantal vragen die je jezelf moet stellen. Wat voor soort coach wil je? Wil je iemand die je gaat vertellen hoe je je leven moet leiden? Of wil je iemand die je helpt erachter te komen wat je echt wilt bereiken in je leven.

Wil je iemand die je begeleidt naar een meer evenwichtige levensstijl? Of wilt u leren hoe u betere beslissingen kunt nemen als het om geld gaat?

Het punt is dat er veel manieren zijn om te definiëren wat je wilt. En als je niet oppast, kom je misschien terecht bij een coach die niet bij jouw persoonlijkheid of stijl past.

De beste manier om dit te doen is door hun websites te bekijken, reviews en getuigenissen te lezen en ook vrienden en familie om aanbevelingen te vragen.

Zodra u uw lijst van potentiële coaches hebt beperkt, moet u beslissen met welke u zich het meest comfortabel voelt om samen te werken.

Zorg ervoor dat je iemand kiest die jouw doelen en waarden begrijpt en bij wie jij je op je gemak voelt.

De beste coaches zijn niet bang om moeilijke vragen te stellen, grenzen te verleggen en veronderstellingen in twijfel te trekken. Ze zijn open-minded en nieuwsgierig, en ze moedigen hun cliënten aan om meer zelfbewust te worden.

Wat kost een vitaliteitscoach?

Dat ligt aan de coach, hoe ervaren deze is en hoeveel certificeringen deze heeft behaald.

Een vitaliteitscoach kost tussen de € 100 en € 400 per maand, afhankelijk van hoeveel tijd je besteedt aan coaching. Dit is inclusief het volgende:

 • Twee keer per week een gesprek van 30 minuten
 • Coachingsessies van 1 uur eenmaal per week
 • Online ondersteuning via e mail/chat

Heb ik een vitaliteitscoach nodig?

De beste manier om erachter te komen of je een vitaliteitscoach nodig hebt is jezelf de volgende vragen te stellen.

 • Wat wil ik veranderen in mijn leven?
 • Hoe voel ik me vandaag?
 • Ben ik gelukkig?
 • Voel ik me voldaan?
 • Ontbreekt er iets in mijn leven?
 • Zijn mijn relaties gezond?

  Deze vragen zullen je helpen bepalen of je een vitaliteitscoach nodig hebt.